Ton Modderman adviseert internationale ondernemers in vloeiend Engels

Groninger Ton Modderman kreeg de unieke kans om internationale ondernemers te adviseren. Maar daarvoor moest hij wel eerst op korte termijn zijn Engels op peil brengen.

‘Ik werk bij een noordelijk adviesbureau en coach jonge ondernemers bij het maken van belangrijke persoonlijke keuzes. In mijn begeleiding probeer ik zowel kansen als valkuilen te signaleren, zodat ze tijdig hun koers of aanpak kunnen bijsturen. Begin 2014 kreeg ik de vraag of ik ondernemers uit Engeland, de Verenigde Staten en Australië wilde adviseren. Een unieke kans, waar ik graag ja op zei.

Ik wist bij de start van de opdracht dat mijn Engelse taalvaardigheid naar een hoger niveau getild moest worden. Als je teveel aandacht nodig hebt voor het onder woorden brengen van je gedachten of begrijpen wat de ander precies bedoelt, gaat dat ten koste van de inhoud. Maar het gaat natuurlijk wel om die inhoud, dus vloeiende, professionele communicatie is een vereiste. Om mijn kennis van zakelijk Engels op peil te brengen, zocht ik contact met Ziggurat.

Uit het intakegesprek kwam naar voren waar ik precies behoefte aan had en bespraken we hoe ik snel mijn doel kon bereiken. Het werd een intensieve individuele taalcursus: ik kreeg twee weken lang drie uur per dag les. Dat was inspannend, maar de cursus was op maat gemaakt, toegespitst op mijn werksituatie. Daardoor kon ik wat ik had geleerd meteen met succes in praktijk brengen.’