de ervaringen van cursist Ferdinand Wesselink

Bereik meer met taal

Onzekerheid over je taalvaardigheid kan een belemmering zijn bij het uitvoeren van je werkzaamheden. Tijdens een presentatie denk je na over woordkeuzes en zinsconstructies, en lukt het minder goed om je te concentreren op de inhoud van je verhaal. Een taaltraining op maat is een goede manier om met meer zelfvertrouwen te communiceren in een andere taal. Met dit doel begon cursist Ferdinand Wesselink in het najaar van 2020 aan een privétraining ‘Zakelijk Engels op maat’ bij Ziggurat Taaltrainingen. Wij vroegen Ferdinand naar zijn ervaringen met het leertraject.

Aanleiding
Ferdinand is salesmanger bij Viega, een van oorsprong Duitse fabrikant die leidingsystemen produceert. Door de toenemende internationalisatie van Viega wordt er in- en extern steeds meer in het Engels gecommuniceerd. Ferdinand merkte dat zijn “vakantie-Engels” ontoereikend was voor de salesgesprekken die hij voerde. Om deze gesprekken met meer vloeiendheid, gemak en zelfvertrouwen te kunnen voeren besloot hij een privétraining op maat te volgen bij Ziggurat.

Praktijkgericht
Ferdinand koos bewust voor een individueel traject bij Ziggurat, in plaats van een algemene cursus bij een andere aanbieder. Halverwege zijn traject is Ferdinand erg blij met deze keuze. “Door de persoonlijke en praktijkgerichte benadering sluit de training direct aan op mijn dagelijkse praktijk”, vertelt Ferdinand. “Wanneer ik een onderwerp minder relevant vind dan geef ik dit aan en past de trainer dit aan in het programma. Daardoor werken we heel doelgericht aan het behalen van mijn leerdoelen.”

Zelfstudie
Het traject van Ferdinand bestaat uit 40 privélessen (2 uur), coaching on the job en (een jaar lang) toegang tot de Ziggurat-e-learning. De e-learning is een online omgeving die de cursist ondersteunt bij zelfstudie (ca. 4 uur per week). Ferdinand ervaart de e-learning als zeer waardevol. Op werkdagen ontvangt hij een e-mail met daarin een aantal oefeningen dat klaarstaat in de e-learning. Oefeningen die op dat moment nog niet (voldoende) goed gaan, keren één of twee dagen later weer terug. Op die manier creëert de e-learning een persoonlijke learning journey. Vragen naar aanleiding van de oefeningen kan hij direct stellen aan de online ondersteuner zodat hij niet vastloopt.

Het herhalen van de lesstof door middel van oefeningen in de e-learning vindt Ferdinand van grote waarde; zo blijft hij tussen de lessen door actief bezig met het geleerde. Deze leertechniek wordt ‘memotraining’ genoemd en is essentieel voor het verankeren van nieuwe kennis en vaardigheden in het langetermijngeheugen.

Met het aanbieden van de e-learning en de persoonlijke en praktijkgerichte benadering onderscheid Ziggurat zich van andere cursusaanbieders, aldus Ferdinand. Zijn verwachtingen van de taaltraining zijn waargemaakt. Inmiddels heeft hij al meerdere collega’s doorverwezen naar Ziggurat voor een taaltraining.